Waarom beter sparen dan lenen?

Beste spaar rekeningen

Moneyou: 2,30% spaarrente 2,30% rente vrij opneembaar
Reaal PlusSparen 2,60% 2,60% met Reaal plus sparen

Sparen of lenen, wat is beter? Dit is voor iedereen persoonlijk, maar uiteindelijk heeft sparen meer voordelen dan lenen. Hieronder kunnen de verschillen tussen sparen en lenen gelezen worden. Spaar nu met 3,1% - 4,1% rente via AEGON Bank

Als je geld leent, dan ben je verplicht om elke maand een bepaald bedrag, voor een bepaalde tijd af te lossen. Als je geld spaart, zit je nergens aan vast. Heb je even een duurdere maand, bijvoorbeeld de feestdagen met kerst, zomervakantie of verjaardagen, dan is het natuurlijk fijn als je meer geld overhoudt en dus niet aan een lening vast zit. Hou ook rekening met onverwachte kosten, want er kan altijd wel iets onverwachts kapot gaan wat nodig vervangen of gerepareerd moet worden. Met lenen betaal je eigenlijk haast altijd wel meer geld, want hier komt rente bij. Met sparen is dit niet zo, hier krijg je juist meer, want je krijgt een soort van beloning (rente) van de bank, omdat je als ware geld ‘uitleent’. Sparen heeft dus mee voordelen.

Kies je ervoor om toch een lening aan te vragen, bekijk de leningen dan op verschillende plekken. Vergelijk ze met elkaar en kies er niet zomaar één uit. De rentes zijn niet overal hetzelfde. Je kunt dus veel goedkoper uit zijn als je alles rustig bekijkt. Maak voor jezelf een begroting, zodat je goed kunt zien wat je inkomen zijn, je uitgaven en wat je over houdt. Zo kan er ook gezien worden welk bedrag er het beste geleend kan worden of hoeveel je overhoudt om in termijnen (per maand) terug te betalen.