Rechtsbijstandverzekering informatie

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen. En al deze verzekeringen willen u helpen. Wat mooi uitkomt, is dat wij u ook willen helpen om meer over verzekeringen te stellen. Voordat we dit kunnen doen moeten we eerst de volgende vraag beantwoorden: wat is een verzekering? Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeringmaatschappij en een verzekeringnemer. Een verzekerde wil of kan een risico niet dragen, waardoor hij dit risico afdekt bij een verzekeringmaatschappij. In dit artikel vertellen we je alles over een rechtsbijstandverzekering.

Eerst maar het begrip rechtsbijstandverzekering onder het vergrootglas brengen. Wat is een rechtsbijstandverzekering? Een rechtsbijstandverzekering is een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij, waarin de maatschappij onder vele voorwaarden en een aantal uitsluitingen, de verzekeringnemer bijstaat in het rechtsverkeer. Deze definitie levert al een aantal vragen op en een aantal nieuwe begrippen die we ook onder het vergrootglas moeten brengen. Wat zijn de vele voorwaarden en de aantal uitsluitingen? En wat wordt verstaan onder bijstaan in het rechtsverkeer? En wat is het rechtsverkeer eigenlijk? Dat leggen we u uit. Wel moeten we even melden dat de voorwaarden bekend staan als de kleine lettertjes van de polis van de verzekeringsmaatschappij.

Er zijn verschillende vormen hoe een rechtsbijstandverzekering wordt afgesloten. Meestal wordt deze verzekering afgesloten op het moment dat er iets gebeurd in het juridische gedeelte. Bijvoorbeeld dat u een dagvaarding krijgt of wordt verdacht van iets. Dan nemen de meeste mensen een advocaat. En een advocaat kan door een verzekeringsmaatschappij ook worden vergoed. Hoe zit dat? Dan komen we uit bij de verschillende vormen. Loon kan uitbetaald worden in geld (kapitaal) of natura. Dit is precies hetzelfde bij een rechtsbijstandverzekering en hier kunt u ook voor kiezen. De rechtsbijstandverzekeraar heeft jusristen en advocaten in dienst, die de zaak voor de verzekerde kunnen behandelen. Als het nodig is voeren zij ook de rechtszaken. In plaats van dat er geld wordt gegeven wordt het zo opgelost en wordt er dus betaald in natura. In feite wordt er dus betaald in advocaten en juristen. Als de vorm van de rechtsbijstandverzekering in geld wordt gedekt of vergoedt. Dan wordt er een verzekerd bedrag afgesproken waar de verzekerde dan de advocaat zelf mee kan betalen. Als u een rechtsbijstandverzekering afsluit kunt u zelf kiezen of u dit in natura wil oplossen of gewoon in geld (kapitaal).

Dan over de omvang van de dekking. Hoeveel wordt er vergoedt en hoe gaat dit weer in zijn werking? En verschilt dit ook per verzekeringsmaatschappij? Een rechtsbijstandverzekeraar verleent over het algemeen dekking tegen bijna alle geschillen die u als verzekerde kan overkomen. In Nederland is het gebruikelijk dat er een wachttermijn van drie maanden wordt opgenomen. Geschillen die al bestonden voor de ingang van de verzekering zijn nooit gedekt, dus ook niet als de wachttermijn is verstreken. De wachttermijn is niet in alle gevallen van toepassing. Het zou maar mooi zijn als u nooit een rechtsbijstandverzekering hoeft aan te vragen, maar dit kan uiteraard wel een keer voorkomen. Daarom deze informatie.