Nadelen van lenen

Geld lenen lijkt heel mooi, want alles kan meteen gekocht worden. Er hoeft niet gewacht te worden. Toch is dit niet zo mooi als het lijkt.

Alles wat geleend wordt moet uiteindelijk ook terug betaald worden en meestal is dit ook nog veel meer dan dat het product of voorwerp werkelijk gekost heeft. Soms kun je heel lang vastzitten aan een lening, waardoor je geen geld meer over houdt om andere leuke dingen te doen. Er kan ondertussen natuurlijk ook iets kapot gaan, wat gerepareerd of vervangen moet worden. Hierdoor wordt sparen ook weer moeilijker, omdat je verplicht bent om elke maand een deel van de lening af te betalen, waar ook nog rente bij komt. Op het moment dat er geld geleend wordt, worden de nadelen vaak niet gezien.

Om niet lang vast te zitten aan een lening kan er het beste al eerst een deel betaald worden. Er kan ook per maand meer worden betaald, waardoor de looptijd korter wordt. Als er geld geleend wordt, moet hier goed over nagedacht worden, deze beslissing moet niet zomaar gedaan worden. Vooral bij een lening met een lange looptijd moet er goed nagedacht worden over de toekomst. Heb je in de toekomst nog wel hetzelfde inkomen als nu? Heb je andere plannen in de toekomst, waar ook veel geld voor nodig is? Denk aan de kosten die je elke maand maakt en aan onverwachte kosten die kunnen plaatsvinden. Neem niet zomaar meerdere leningen, maar leen het geld wat echt nodig is, en ook niet meer.