Autoverzekering informatie

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen. En al deze verzekeringen willen u helpen. Wat mooi uitkomt, is dat wij u ook willen helpen om meer over verzekeringen te vertellen. Voordat we dit kunnen doen moeten we eerst de volgende vraag beantwoorden: wat is een verzekering? Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Een verzekerde wil of kan een risico niet dragen, waardoor hij dit risico afdekt bij een verzekeringsmaatschappij. In dit artikel vertellen we u alles over een autoverzekering.

 

online adverteren www.m4n.nl >

Een autoverzekering is een ruim begrip. Om kort en bondig te zijn: het is een verzekering die u afsluit om de autoschade te dekken. Dit laat u uiteraard doen door een verzekeringsmaatschappij. Een autoverzekering is verplicht in Europa. Buiten Europa is dit dus niet verplicht, maar hebben de meeste bewoners wel een autoverzekering. Helemaal in landen zoals de Verenigde Staten, China en Australië. Bij een autoverzekering zijn verschillende dekkingen, één van deze dekkingen is verplicht. Dit is de aansprakelijkheidsdekking. Maar ook de beperkte cascodekking en de volledige cascodekking vallen onder de autoverzekering. En de autoverzekering zelf valt weer onder schadeverzekeringen, want daar is de autoverzekering ingedeeld. In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) staan de verplichtingen betreffende een autoverzekering en de dekking daarvan.

In de WAM staan ook de minimale eisen waaraan een autoverzekering moet voldoen. Zo ook hoe hoog de verzekerde bedragen moeten zijn. Per slachtoffer bedraagt dit één miljoen, per gebeurtenis maximaal vijf miljoen en minimaal één miljoen voor materiële schade. Een dekking voor materiële schade is dus verplicht, maar ook voor letselschade. De verzekeringsmaatschappij hoeft in sommige gevallen geen dekking te bieden, de autoverzekering zelf dus niet. Als er schade is veroorzaakt met een gestolen auto. Maar ook schade aan de bestuurder en vervoerde zaken hoeft geen dekking te bieden. Tevens moet de verzekering wel dekking bieden voor kleding, sieraden en handbagage van passagiers. Dan over de beperkte cascodekking. In de WAM staat dat deze niet verplicht is, echter hebben veel autobestuurders deze wel in hun autoverzekering zitten. De beperkte cascodekking vergoedt dus schade aan de eigen auto, tenzij deze schade niet is veroorzaakt door aanrijdingen, botsingen of dat de auto van de weg raakte. De schade kan dus wel vergoed worden als er schade is gekomen door loslopend of vliegend wild, door diefstal, brand, kortsluiting en explosie. Maar ook door ruitbreuk, stormen, lawines, aardverschuivingen, opstootjes en kosten van bewaking, berging en vervoer. U raad het al: bij volledig casco dekking wordt er dus meer vergoed. Sowieso wordt alle schade vergoed die bij een beperkte cascodekking ook wordt vergoed. En daarnaast wordt de schade ook vergoedt door enig ander van buiten komend onheil en schade door botsingen, te water of van de weg raken, slippen omslaan.

De autoverzekering heeft ook nog een aantal aanvullende verzekeringen waarmee uitgebreid kan worden. Verzekeringsmaatschappijen bieden meestal nog drie aanvullende verzekeringen aan. Dat is rechtsbijstand, de schade van de inzittenden en ongevallen van de inzittenden. Echt veilig zijn we dus niet als we in een auto zitten. Misschien genoeg reden om verschillende dekkingen bij uw autoverzekering te nemen en ook nog de aanvullende verzekeringen? U weet maar nooit.